Arată ca un monitor, se fixează în perete şi degajă căldură în cameră. Bucureştenii interesaţi de alternativele ecologice care protejează mediul au avut şansa să descopere la Romexpo, în cadrul a două expoziţii de profil, o tehnologie inedită - plasma termică cu infraroşu.
Pentru cei care locuiesc la bloc, şi nu numai, există, de acum, o alternativă ecologică la vechile calorifere şi la centralele de apartament. Un sistem de încălzire cu plasme termice în infraroşu.
Panourile radiante în infraroşu sunt un sistem, relativ nou, de încălzire. Producătorul plasmelor termice care au fost prezentate, acum o lună, la Romexpo este o firmă din Germania. „Conceptul şi ideea acestui sistem de încălzire aparţine nemţilor, însă plasmele termice sunt fabricate în Turcia“, a spus Nataly Negrea, director de vânzări la Sun Power, firma importatoare care a adus plasmele pe piaţa din România.
Cum funcţionează plasmele termice
Sistemul de încălzire, utilizat la plasma termică, este un generator de căldură, o combinaţie a nano tehnologiei cu sticla, ambele, prietenoase cu mediul.
Sistemele tradiţionale încălzesc aerul din încăpere prin convecţie, pe când plasmele termice încălzesc ambientul prin intermediul radiaţiei infraroşii. Această tehnologie este inspirată din modalitatea în care Soarele încălzeşte Pământul.
„Există o variantă rezidenţială a plasmelor termice. Acestea se pot pune în orice fel de casă, apartament sau casă de vacanţă, în orice încăperi, fie în sufragerie, living, dormitor“, a explicat Nataly Negrea. Un astfel de panou radiant poate fi instalat chiar şi în baie, existând modele sub forma unei oglinzi sau sub forma unui uscător de prosoape.
Pe lângă plasmele fixe care pot încălzi o încăpere, există şi modele de plasme mobile, destinate unor spaţii mai mici, ca de exemplu birourile sau casele de vacanţă, unde este necesară