În prima parte a lui 1990, CPUN încerca să rezolve mulţimea şi diversitatea moştenirilor grele lăsate de regimul anterior. Se măreau salarii, alocaţii pentru copii, se acordau ajutoare sociale, se discutase despre acordarea unor drepturi participanţilor la revoluţia din decembrie, iar acum venise rândul foştilor deţinuţi politici. După trei ore de propuneri şi certuri, într-o şedinţă a CPUN s-a ajuns la o formă a textului acceptată de majoritatea participanţilor la discuţii.
"NOI NE-AM LĂSAT TINEREŢEA ÎN ZECI DE ANI DE ÎNCHISOARE..."
După elaborarea de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), proiectul de decret-lege a trecut, pe rând, pe la Ministerul Muncii, unde a fost discutat articol cu articol, pe la Ministerul Justiţiei şi pe la Ministerul Finanţelor. "Am constatat cu surprindere că, atunci când am fost chemat la Comisia juridică, am găsit cu totul altceva, sau aproape cu totul altceva", a menţionat în şedinţă reprezentantul asociaţiei, Constantin-Ticu Dumitrescu. "După şedinţa biroului executiv, surprinderea mea este şi mai mare, pentru că acest proiect de decret este mult mai depărtat decât cel pe care ajunsesem noi să îl emitem." Aceeaşi voce a plâns suferinţele foştilor deţinuţi politici şi în şedinţa de guvern. "Problema pentru noi este foarte importantă; noi n-am venit aici să cerşim; noi suntem foştii deţinuţi politici; noi am fost în celule, noi ne-am lăsat tinereţea în zeci de ani de închisoare şi avem în spatele nostru zeci de mii de oameni care ascultă şi aşteaptă astăzi sau mâine, sau nu ştiu când o rezolvare pe care guvernul avea obligaţia morală să o facă de mult."
80.000 DE LEI - DESPĂGUBIRE PENTRU LOCUINŢĂ
Un prim amendament a venit din partea AFDPR: "În cazul în care, prin hotărârea de condamnare s-a pronunţat şi pedeapsa complementară a confiscării apartamen