Finanţele se opun plăţii TVA după încasarea facturii, aprobată de Senat, invocând directivele UE. Experţii în taxe le contrazic, dar avertizează că administrarea măsurii va fi greoaie şi pentru firme. Cu puţină bună voinţă, Ministerul de Finanţe ar putea găsi soluţii pentru punerea în practică a prevederii referitoare la plata TVA după încasarea facturii, votată deja în Senat. Iniţiativa este însă respinsă de oficialii instituţiei, deşi este solicitată de mediu
Finanţele se opun plăţii TVA după încasarea facturii, aprobată de Senat, invocând directivele UE. Experţii în taxe le contrazic, dar avertizează că administrarea măsurii va fi greoaie şi pentru firme.
Cu puţină bună voinţă, Ministerul de Finanţe ar putea găsi soluţii pentru punerea în practică a prevederii referitoare la plata TVA după încasarea facturii, votată deja în Senat. Iniţiativa este însă respinsă de oficialii instituţiei, deşi este solicitată de mediul de afaceri de mai bine de un an, pentru că ar reduce simţitor încasările bugetare.
De teamă că nu are pârghii contra evaziunii, Ministerul de Finanţe refuză să dea o mână de ajutor firmelor de bună-credinţă şi argumentează, prin vocea secretarului de stat Graţiela Iordache, că măsura nu se poate aplica pentru că ar contraveni normelor europene în materie de TVA.
Experţii în fiscalitate arată că, dimpotrivă, directivele europene permit plata TVA după încasarea facturii, ce-i drept doar în anumite condiţii. „Plata TVA la încasarea facturilor pentru anumite operaţiuni sau pentru anumiţi operatori economici este prevazută la art. 66 din Directiva nr. 2006/112/CE, fiind opţională pentru statele membre. România îşi poate exercita opţiunea de a introduce această prevedere în Codul fiscal printr-un proces de modificare legislativă, spre exemplu, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului“, spune Marius Ionescu, partner NNDKP Consultan