Este titlul primei „monografii autorizate" dedicate memoriei acestui eminent şef de orchestra atât de ataşat ţării noastre, vieţii noastre muzicale; specificaţia aparţine coperţii exterioare a acestei impresionante cărţi de aproape 600 de pagini.
Lucrarea a aparut recent, în Statele Unite, la cunoscutul cartel de publicaţii „Exlibris" din Philadelphia, prin grija acestui inimos om de litere care este Cecilia Burcescu, profesor de literatura universală la Universitatea din Vancouver, din British Columbia, Canada. Ne aplecăm acum asupra acestei cărţi în aceast moment în care s-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a maestrului.
Cartea se doreşte a fi o cuprindere monografică exhaustivă a vieţii şi activităţii acestui important dirijor originar din România, un muzician a cărui acensiune profesională a început la Bucureşti cu peste şase decenii în urmă; ... şi a continuat de o manieră ascendentă, spectaculoasă chiar, în multe dintre marile centre muzicale ale lumii; iar aceasta de la nivelul unui violonist de ansamblu la statura unui maestru de talie internaţională, muzician profund, un artist respectat şi iubit atât de instrumentiştii orchestrelor cu care a colaborat cât şi de marele public. „Viaţa dirijorului Sergiu Comissiona" este subtitlul acestei carţi, lucrare concepută şi scrisă cu învederată pasiune şi dăruire. Este lucrarea unui literat originar şi acesta din România. Autoarea devine melomană pasionată, dată fiind afecţiunea şi preţuirea pe care a câştigat-o asistând la concertele, la repetiţiile maestrului, colaborând cu el în vederea conceperii şi redactării acestei lucrări monografice. Nu este rodul unei cercetări muzicologice, ci acela al unei devoţiuni orientate de pasiunea melomanului intelectual ce meditează asupra evenimentelor unei vieţi trăite în muzică, pentru muzică.
Sunt câteva idei impor