Norul de cenusa provenit de la vulcanul islandez se apropie de Romania, anunta meteorologii. Cu toate acestea, nu exista motive de ingrijorare, avand in vedere ca norul este in curs de disipare.
"Practic, tot ce se poate intampla este o diminuare a radiatiei solare directe si, in cazul in care vulcanul din Islanda erupe mai mult timp, putem intalni o usoara reducere a temperaturii pe glob", a declarat pentru Ziare.com Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.
Aceasta reducere a temperaturii ar putea efecta incalzirea globala, "ceea ce nu este un lucru rau", a mai spus Aurora Bell.
"Norul de cenusa este la o altitudine de peste 7.000 de metri, undeva in nord-vestul Europei. Potrivit previziunilor, acesta ar putea ajunge deasupra Romaniei undeva in cursul noptii de vineri spre sambata", a adaugat specialistul.
Pe de alta parte, meteorologul Florinela Georgescu a declarat pentru Antena 3, ca extinderea norului poate atinge tangential partea de nord-vest a Romaniei. "Nu este un nor compact, aria de cenusa va fi din ce in ce mai larga, iar densitatea norului din ce in ce mai disipata", a precizat meteorologul.
Potrivit spuselor sale, din noaptea de vineri spre sambata, de la ora 03.00, norul de cenusa care a bulversat traficul aerian in intreaga Europa ar putea ajunge pe teritoriul tarii noastre.
Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 - pulberi in suspensie cu diametru mai mic de zece microni-, atat cu metode automate cat si cu metode manuale, relateaza Pro TV.
35 de zboruri (decolari si aterizari) pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) si alte opt pe Aeroportul Baneasa Aurel V