Creveta japoneză, crabul japonez şi crabul nord-american sunt specii exotice care au ajuns aici fiind „pasageri clandestini“ ai navelor comerciale. Cele trei specii noi pentru Marea Neagră au fost descoperite, în scufundările sale, de biologul Dragoş Micu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa.
Descoperirile i-au fost recunoscute biologului Dragoș Micu pe plan internațional. Articolele despre noile specii din Marea Neagră au fost publicate în revistele de specialitate Aquating Invasions (Finlanda) şi Marine Biodiversity Records (Marea Britanie).
Descoperiri-surpriză
Este vorba de o specie de crevetă şi două de crabi, ajuns în Marea Neagră datorită navelor comerciale ce străbat lumea. Creveta japoneză a fost descoperită întâmplător, în largul coastei româneşti, pe când scufundătorul preleva probe pentru o campanie de mediu.
„Am văzut-o sub apă, aspectul său se deosebea de celelalte tipuri de crevetă, iar după ce am identificat-o am început să o caut sistematic“, relatează Dragoș Micu (foto). „Prezenţa acestei specii nu are efecte negative asupra speciilor autohtone. Cercetările au arătat că era deja prezentă în 2002, dacă nu cumva şi mai devreme. În tot acest timp nu au fost înregistrate efecte negative ale acestei specii asupra ecosistemului“, spune Micu.
În cursul acestor căutări a descoperit şi crabul nord-american. Acesta se afla în zona de estuar a Portului Constanţa şi în apele costiere din zona pescăriei Agigea. Crabul nord-american a mai fost introdus în Europa pe coastele Marii Britanii şi în Marea Adriatică.
Cea de-a treia specie, crabul japonez, a găsit-o în timpul unor cercetări subacvatice. „După ce am descoperit unicul exemplar în toamna lui 2008, am căutat alţi indivizi din această specie timp de un an, dar fără succes. Înseamnă că specia nu s-a stabilit în Marea Ne