Oancea: Fuziunile care au avut loc se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei
CSSPP: În următorii trei ani, consolidarea pieţei va avea la bază criterii de eficienţă şi competitivitate
Activele fondurilor de pensii private obligatorii ar putea ajunge la 2,5 mld. euro în 2012, estimează preşedintele Comisiei
Numărul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), şi implicit al administratorilor, a scăzut cu 50% în ultimii doi ani, la 9, de la 18 la startul acestui sistem, în luna mai 2008, procesul fiind unul natural, a declarat, ieri, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Fuziunile care au avut loc se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei fondurilor de pensii private obligatorii, în condiţiile în care legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanţi care trebuie atins în perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii, în vederea asigurării funcţionării eficiente şi în condiţii de siguranţă pentru participanţi", a afirmat reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Oancea a adăugat că procese de consolidare au avut loc şi în alte state unde funcţionează Pilonul II, cum ar fi Polonia sau Ungaria, iar "în următorii trei ani, consolidarea pieţei va avea la bază criterii de eficienţă şi competitivitate, de transparenţă şi guvernanţă corporativă".
CSSPP a anunţat marţi finalizarea operaţiunilor de fuziune a fondurilor de pe pilonul II OTP şi Prima Pensie cu BCR Fond de Pensii, dar şi autorizarea definitivă a fuziunii fondului de pensii KD cu fondul de pensii administrat privat Eureko.
Pilonul II, 5 milioane de participanţi
Potrivit CSSPP, pe baza datelor de la finele lunii martie, numărul contributorilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a ajuns