Confruntaţi cu prăbuşirea pieţei imobiliare şi cu lipsa fuziunilor şi achiziţiilor, avocaţii din România s-au reorientat pe timp de criză. Litigiile au ajuns să reprezinte până la 40% din veniturile unei case de avocatură, potrivit jucătorilor din domeniu.
"Fără nici o îndoială, domeniul imobiliar, domeniul bancar şi cel al fuziunilor şi achiziţiilor se numărau printre domeniile cu cele mai multe cazuri şi care contribuiau semnificativ la cifra de afaceri a firmelor de avocatură. Urmare a noilor tendinţe economice, am constatat fie o stagnare, fie o diminuare a cazurilor legate de aceste arii de expertiză", a declarat avocatul Cristian Guia, partener la casa de avocatură Lina & Guia. Acesta precizează faptul că cifra de afaceri în creştere cu 20%-25% de anul acesta se datorează activităţii sporite pe domenii de expertiză precum litigii sau dreptul concurenţei, care au compensat ritmul mai scăzut din domeniul real-estate.
"Numărul cazurilor de litigii şi arbitraj a crescut cu aproximativ 25% faţă de anul 2008, multe dintre aceste dispute având în vedere domenii precum litigii de dreptul muncii, ca urmare a disponibilizărilor efectuate, executări silite şi pretenţii comerciale", a adăugat el.
În cazul casei de avocatură Boştină & Asociaţii, încasările din litigii reprezintă în 2009 38% din cifra de afaceri, pe când în 2008, acestea reprezentau 31%. Însă, chiar şi în domeniile afectate puternic de criză, avocaţii au avut de lucru pentru rezolvarea unor probleme precum vânzări, lichidări, restructurări sau reeşalonări de credite.
PIAŢA A SCĂZUT UŞOR ÎN 2009
"În anul 2009, piaţa avocaturii româneşti nu s-a modificat substanţial faţă de anii trecuţi, rămânând în continuare fragmentată, polarizată şi, comparativ cu alte ţări de dimensiuni similare, mică. Conform mai multor estimări recente, piaţa avocaturii în 2009 a sc