Piaţa de vechituri, chilipiruri şi ocazii, cunoscută şi sub numele de Oser, zona în care este organizată, în mod tradiţional, s-a reanimat, astăzi, o dată cu ieşirea soarelui.
Comercianţii care vin Oser în fiecare săptămână nu au prea avut noroc de vreme bună în ultimele weekenduri. Astăzi, sute de oameni au venit în piaţă în căutarea de chilipiruri. Oferta este variată: lucruri vechi, la mâna adoua, dar cu ştaif, lucruri noi, cu etichetă, aduse din depozite, pantofi, veselă, piese de schimb pentru maşini, electrocasnice, jucării, obiecte de cosmetică, ochelari de soare sau de vedere, toate întinse pe folii de plastic puse direct pe jos sau pe tarabe de lemn. Pieţarii îşi ţin locurile ocupate de cu o seară înainte, pentru ca sâmbăta, la prima oră, să îşi etaleze marfa şi să îşi aştepte clienţii.
De meserie: pieţar
Adrian Ştef este unul dintre cei mai vechi comercianţi din Oser. „De 14 ani vin cu marfă aici", spune Adrian. Împreună cu soţia, supraveghează atent mărfurile pe care „vânătorii” de lucuri ieftine şi de calitate le răscolesc, în găsirea obiectului dorit. Mulţi dintre cei care vin constant în piaţă sunt rude: fraţi, verişori, cumnaţi. Toţi îşi câştigă existenţa din vânzarea în pieţe. Nu doar la Cluj. „Eu merg într-o sătpămână la Huedin, Năsăud şi Cluj”, spune Adrian Ştef. Însă cel mai bine merge piaţa de la Cluj, spune acesta. Face am 5-600 de lei pe zi, dar asta nu-l descurajează, pentru că îi place viaţa în piaţă, îi plac oamenii şi comerţul.
Noroi şi controale ale Poliţiei
Când plouă, Oserul se transformă într-o mare baltă, garnisită cu noroi pe margini. Asta nu îi descurajează nici pe comercianţi, nici pe cei care spun că sunt dependenţi de cumpărăturile săptămânale din Oser. Şi unii, şi alţii aşteaptă ca piaţa să fie mutată într-un spaţiu amenjat, unde noroiul să nu se mai amestece cu marfa. Şi Poliţia î