Impresionată de situaţia urşilor exploataţi de oameni pentru profit, Cristina Lapis a decis, în urmă cu cinci ani, să construiască o rezervaţie la Zărneşti (judeţul Braşov), în care să ocrotească aceste animale.
La un an după ce a creat asociaţia pentru protecţia animalelor „Milioane de prieteni", braşoveanca Cristina Lapis (55 de ani) a fost contactată de organizaţia World Society for the Protection of the Animals de la Londra, care a rugat-o să se intereseze despre câţiva urşi ţinuţi în captivitate, în condiţii de neînchipuit, şi pentru care turiştii străini veniţi la schi în Poiana Braşov le scriau, cerând ajutor.
„Aşa i-am cunoscut pe primii mei prieteni urşi: Cristi, Lidia şi Viorel", povesteşte Lapis. „Viorel a fost omorât într-o noapte în cuşca lui şi a fost făcut trofeu şi mici. Aveam să o cunosc apoi pe ursoaica Maya, căreia îi este dedicat sanctuarul de la Zărneşti şi care m-a făcut să nu mă mai tem de moarte, ci doar de suferinţă. Maya a murit în braţele mele, după ce şi-a mâncat labele din faţă, din cauza anilor grei de închisoare. Ea se afla la Bran, lângă castel, în curtea unui restaurant", îşi aminteşte Lapis.
Aşa a început povestea unei lupte crâncene la care s-au înhămat, pe rând, oameni hotărâţi să îndrepte răul făcut de alţii. Ei au luptat ani de-a rândul cu sistemul, cu fricile colective şi cu o mentalitate conform căreia „legea omenească" se aplică fără graniţe şi fără limite. Preşedinta asociaţiei „Milioane de prieteni" a adunat în jurul ei voluntari, medici veterinari şi autorităţi dispuse să facă lumină în cazurile numeroase în care urşii erau ţinuţi captivi şi dresaţi ca să ofere amuzament contra cost.
Pacienţii din sanctuar
Rezervaţia de la Zărneşti, din judeţul Braşov, s-a născut printr-un parteneriat public privat, iar Primăria Zărneşti a acordat pentru acest proiect 69 de hectare de pădure. Spaţiul a fost amen