Membrii clubului „Compania 7“ din capitala Moldovei practică de doi ani airsoft, un sport de simulare militară. Modurile de joc sunt identice cu cele din jocurile pe calculator, cum ar fi „Deathmatch“ sau „Capture The Flag“.
În fiecare dimineaţă de sâmbătă şi duminică, pădurea din Bucium se transformă într-un „teatru de război“. Din maşinile care parchează la lizieră coboară indivizi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, toţi echipaţi din cap până în picioare de parcă ar pleca într-o zonă de conflict din Afganistan.
Aceştia fac parte din clubul „Compania 7“, înfiinţat la Iaşi acum doi ani, timp în care a ajuns să numere 32 de membri, toţi uniţi de aceeaşi pasiune. De la studenţi până la directori, membrii „Companiei 7“ îşi fac timp în fiecare weekend pentru a practica unul dintre cele mai distractive jocuri inventate pentru bărbaţi.
Toţi „soldaţii“ sunt legaţi de codul de onoare
Odată ajunşi în poieniţa de la marginea drumului, „soldaţii“ se împart în două echipe şi îşi încarcă cu muniţie replica de airsoft. După ce-şi aleg frecvenţele radio pe care comunică, cele două grupări opozante se împrăştie pe dealurile din zonă. Runda începe în momentul în care echipele pornesc una în urmărirea celeilalte.
„Scenariile de luptă sunt similare cu cele din jocurile pe calculator, gen Counterstrike, respectiv „Deathmatch“ sau „Capture the Flag“, unde fie eliminăm pe toţi cei din echipa adversă, fie îndeplinim un obiectiv anume“, spune Otto. „Diferenţa faţă de jocurile online este că cu banii pe care îi dau pe un calculator pot să mă dotez pentru airsoft şi joc «Counter Strike» în realitate“, precizează şi Res.
Practicarea airsoft-ului implică totodată şi o verticalitate din partea jucătorilor, care respectă regula celor trei „R”. Aici intră respectul faţă de adversar, responsabilitatea unui joc în