In ultimul deceniu si jumatate, de cand investitiile straine au inceput sa intre in Romania, am remarcat tot mai multe cazuri de companii arogante care, crezand ca au venit intr-o tara unde societatea civila este inexistenta, iar coruptia autoritatilor este maxima (ceea ce in parte este adevarat), au amplasat, la mica intelegere cu primariile si guvernantii, obiective industriale care in Vestul Europei n-ar avea nici o sansa.
Exemplul clasic este Gold Corporation de la Rosia Montana care, cu o siguranta de sine jignitoare pentru romani, anuntase ca va obtine primul lingou de aur, in anul 2004! In realitate, in anul de gratie 2010, compania are toate avizele anulate de justitie! Dupa 12 ani, se afla la cota zero, vorba doamnei Sulfina Barbu. La fel a procedat compania "Transgold" de la Baia Mare, generatoarea catastrofei ecologice din anul 2000, de pe Tisa. In orase, mai ales in Bucuresti, s-au remarcat firmele imobiliare cu o predilectie batatoare la ochi in a propune proiecte scandaloase, de turnuri de otel si sticla, in restransul centru vechi ce ne-a mai ramas. In fine, producatorii transnationali de substante periculoase, alungati de peste tot de ecologisti si autoritati, si-au gasit un culcus cald pe plaiurile mioritice, ridicand la iuteala, de la firul ierbii, instalatii si cosuri pe care iese fum cancerigen si paralizant. Este cunoscutul caz Kronospan. Spre surprinderea lor, toate aceste entitati corupatoare si lacome s-au trezit aduse in fata justitiei de catre o societate civila tot mai puternica. Iar sentintele nu le-au fost favorabile deloc.
Agentia de Mediu Brasov, fortata sa-si linga stampila
La 12 martie recent, Curtea de Apel Brasov, aceeasi institutie care a salvat Varful Carnic de la Rosia Montana, a suspendat, printr-o decizie irevocabila, acordul de mediu emis de Agentia de resort din Brasov, pentru fabrica compani