Păstrarea echilibrului între viaţa personală şi responsabilitatea creşterii copilului pare greu de realizat pentru un părinte singur.
Copiii sunt pe primul loc. Asta ştie şi simte orice părinte. Cu siguranţă, nu este mai uşor să fii o mamă singură decât un tată singur, notează autoarea Detra Davis pe site-ul parentsworld.com. Alegerea unui nou partener de viaţă e un pas important în viaţa familiei monoparentale.
Diverse studii arată că instabilitatea relaţională a părinţilor le provoacă probleme de comportament copiilor. Aşadar, trebuie să alegeţi cu înţelepciune persoana şi momentul în care o veţi introduce familiei. „Ascultaţi-vă copiii şi încercaţi să le înţelegeţi sentimentele. Ar putea fi prea devreme pentru ei să se simtă confortabil văzându-vă cu altă persoană", scrie Davis. „De asemenea, pot apărea probleme dacă îi permiteţi fostului partener să vă vadă alături de noul prieten, deoarece expuneţi copiii la un eventual interogatoriu."
Prima regulă este, deci, să nu prezentaţi un partener prea devreme. Nu e sănătos pentru copii să se ataşeze de o persoană despre care nu sunteţi convins că e potrivită pentru dumneavoastră.
Divorţ traumatizant
Tatăl Anei, o tânără în vârstă de 26 de ani, a făcut această greşeală. Fiica rememorează acum divorţul părinţilor şi viaţa alături de tatăl său devenit, peste noapte, un părinte singur. „Eram în clasa a opta, înainte de examenul de capacitate, când am aflat că părinţii mei vor să divorţeze. A fost traumatizant. La examen am luat note foarte mici. Fratele meu era în clasa a doua. S-a închis în el; eu, în schimb, am explodat", îşi aminteşte Ana. La judecătorie s-a decis cine cu cine rămâne. Copiii puteau alege. Ana a vorbit cu fratele ei mai mic şi l-a sfătuit să rămână alături de mamă, care era însărcinată cu noul ei iubit. „I-am zis că e mai bine să rămână cu ea, pentru că urma să aibă o familie