Ajunşi în punctul de a alege facultatea pe care doresc să o urmeze, tinerii părăsesc de cele mai multe ori oraşul de provincie în favoarea capitalei sau, de ce nu, părăsesc chiar România în favoarea ţărilor mult mai dezvoltate.
Împărţiţi în mai multe tabere, există tineri care nu concep să rămână în oraşul natal după terminarea liceului şi de ce nu, în România, tineri care consideră că şi România e capabilă şi tineri care nu îşi permit să părăsească Brăila. Să fie vorba de un nou trend în ceea ce priveşte această emigrare timpurie a tinerilor ori doar un "vis american"? Sau poate chiar România nu ştie să-şi crească şi să-şi păstreze valorile? Brăilenii par să privească cu optimism peste graniţe, unii visează să ajungă acolo, unii poate doar să ia notiţe... iar alţii sunt de părere că nu tot ce zboară se mănâncă şi doresc să rămână în ţară atât pentru studii, cât şi pentru a munci în viitor.
De ce să rămân aici?
Mulţi adolescenţi români exclud din start posibilitatea de a rămâne în ţară în cazul în care se iveşte o ocazie prielnică, considerând că România le scade în mod considerabil şansele de a avea cariera pe care şi-o doresc. "Normal că aş pleca într-o ţară mai dezvoltată decât România, având în vedere că aici ni se închid din ce în ce mai multe uşi, iar posibilităţile de angajare în domeniile care ne pasionează sunt din ce în ce mai mici. În România sunt doar câteva job-uri în care încă mai găseşti locuri libere, în rest toate domeniile au tineri pregătiţi care aşteaptă să se elibereze un loc cedat de vreun bătrân obosit. Deocamdată, nu am făcut demersuri în acest sens, nu este chiar atât de simplu. Dar sper că după terminarea studiilor să pot să mă dezvolt profesional în altă ţară", crede Irina.
Ionuţ, deşi mai direct, este şi el de acord cu Irina: "Da, plec în străinătate. Momentan nu am plecat la studii fiindcă am fost leneş şi nu am dat I