S-a trezit presedintele din letargia asumata si a inceput sa imparta in stanga si in dreapta critici. A acuzat pericolul "bolsevizarii partidului" si a mustrat exercitiul guvernarii lui Boc. A criticat lipsa restructurarilor si lipsa criteriilor de numire in deconcentrate si celebrele politizari ale functiilor publice.
Toata lumea se intreaba de ce nu a fost consultat Traian Basescu in legatura cu modificarile privind alegerea presedintelui si a conducerii. Pare o intrebare buna in conditiile in care orice modificare structurala si orice decizie politica importanta se fac cu acordul si bunavointa Palatului.
Cand nu mai ai cu cine te lupta in mod direct, cand nu mai ai un dusman declarat, nu-ti mai ramane decat un singur lucru de facut. Sa te indrepti spre propria ograda. Nu este deloc de neinteles gestul lui Traian Basescu. El stie foarte bine ca performanta partidului in alegerile electorale viitoare va depinde si de performanta guvernarii.
Faptul ca pune biciul pe ei nu ar trebui sa-i supere foarte tare pe liderii PD-L. Vorbim totusi de o relatie de la tata la fiu. Lectia presedintelui data fiului ratacitor are intentii bune si curate. Corectia administrata il va creste mare pe fiul neascultator.
In afara criticilor rationale care tin de eficientizarea actului guvernarii, presedintele mai incearca ceva. Sa destabilizeze grupul Blaga-Videanu-Berceanu cazut in dizgratia prezidentiala.
Aparitia furtunoasa la televiziunea mogulului mai mic are mai multe semnificatii. Sanctionarea "grupului ministerial", pe de o parte, iar pe de alta parte sanctionarea deciziilor luate sub conducerea lui Emil Boc.
"Grupul civic" din PD-L - Cristian Preda, Sever Voinescu si mai timida Monica Macovei - plaseaza lovituri pregatite la Palatul Cotroceni conducerii PD-L. Se simte lipsa de basescianism in interiorul partidului.