Zeci de pietreni şi-au amenajat grădini de zarzavat „la scară“. Iniţiativa oamenilor este contestată însă de edili, care spun că spaţiile verzi trebuie amenajate după marele program de cosmetizare al oraşului.
Până în urmă cu trei ani, când municipalitatea a demarat campania de cosmetizare a spaţiilor verzi din oraş, sute de pietreni transformaseră aceste zone de lângă bloc în grădini de zarzavat.
„Locuiesc în cartierul Precista şi ştiu că era chiar un bloc unde toate grădinile erau împrejmuite cu garduri înalte. Printre ele se vedeau straturile cu varză şi cu ceapă. Un bătrân îşi făcuse şi pompă în spatele blocului, exact ca la ţară“, îşi aminteşte pietreanul Gabriel Preduţ. Decizia edililor de a reamenaja grădinile copiate după modelul celor de la ţară i-a nemulţumit însă pe cei care trăiau din mica producţie obţinută „la colţul blocului“.
Vindeau în piaţă producţia de lângă bloc
„Era tot timpul curat şi aveam gard frumos. Vindeam şi-n piaţă zarzavaturi pentru că munceam, nu furam“, şi-a vărsat năduful pensionara Aneta Mardare. Cu timpul, cei mai mulţi pietreni au înţeles importanţa cosmetizării oraşului. „Au mai fost bătrânei care au încercat să-şi mai facă grădini de zarzavat lângă scară, dar s-au obişnuit cu ideea că locuiesc la oraş“, a declarat Irinel Paşcu, angajat în cadrul Departamentului de Urbanism al Primăriei.
Chiar şi aşa, câţiva localnici au reuşit să se strecoare printre planurile de modernizare ale edililor şi şi-au păstrat grădinile ţărăneşti de la oraş. Deşi puţine la număr şi mai ferite de ochii trecătorilor, spaţiile verzi transformate în straturi de zarzavat rezistă încă în cartierul Dărmăneşti.
„În zona pieţei Dărmăneşti oamenii şi-au făcut şi garduri cu portiţă. Mai sunt unii care şi-au scos scaune şi mese exact ca-n curte şi stau acolo vara, ca la ţară“, a spus nemulţumită Ange