A crescut „sub aripa” marilor interpreţi Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu şi a învăţat să-şi pună în valoare minunata voce.
A debutat în urmă cu mai bine de 25 de ani cu orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii de stat din Ploieşti, într-un spectacol care a avut loc la Galaţi. Aurică Totolici a urcat atunci pe scenă alături de soliştii Mărin şi Ioana Cornea, Maria Crăciun, Ion Duca şi Vasile Bucur.
De altfel, cu această orchestră, a făcut şi primele turnee în ţară, dar şi primele înregistrări la Radio Bucureşti (în 1983).
A participat la multe festivaluri şi concursuri folclorice. A obţinut premiul I, pe ţară, la Festivalul „Cântarea României” şi premiul III la Festivalul „Corabia de aur”. În 1991 şi-a făcut debutul la Televiziunea Română, atunci când realizatoarea Niculina Merceanu l-a invitat la filmări, cu ocazia realizării reportajului despre festivalul „Corabia de aur”.
Aurică Totolici a avut bucuria de a fi susţinut în carieră de consacraţi solişti încă din anii 80.
„Mentorul meu a fost profesorul Ion Nedelcu, de la Casa Armatei din Galaţi. Acesta este de altfel şi locul unde am învăţat ABC-ul cântecului popular şi unde am fost sfătuit să-mi alcătuiesc un repertoriu adecvat vocii mele”, spune Aurică Totolici.
La un moment dat, înaintea unui turneu pe care urma să-l aibă cu Maria Ciobanu, a vrut să renunţe la cântat din cauza unor „răutăţi”.
„În timpul turneului, am avut prilejul să discut cu doamna Maria Ciobanu despre suferinţele mele cu alţii, dar dânsa m-a sfătuit să rămân pe scenă, deoarece răutăţile sunt trecătoare. Talentul şi „muzica” rămân sensul existenţei artistice: «În mine s-a aruncat cu stânci, în tine cu pietricele», mi-a spus Maria Ciobanu. «Ai multe de arătat! Nu ştii că numai în pomul roditor se aruncă cu piatra?», m-a încurajat ea”, îşi aminteşte cu emoţie interpretul.
As