Premierul britanic Gordon Brown a declarat că doreşte ca autoritatea de regelemntare financiară din Marea Britanie să înceapă imediat o investigaţie specială privind banca americană Goldman Sachs, acuzată în Statele Unite de fraudă. Banca a fost acuzată în această săptămână de fraudă, de către Securities and Exchange Commission (SEC), comisia de valori mobiliare a bursei de la New York. Comisia acuză Goldman că nu a anunţat clienţii care au investit într-un pachet sin
Premierul britanic Gordon Brown a declarat că doreşte ca autoritatea de regelemntare financiară din Marea Britanie să înceapă imediat o investigaţie specială privind banca americană Goldman Sachs, acuzată în Statele Unite de fraudă.
Banca a fost acuzată în această săptămână de fraudă, de către Securities and Exchange Commission (SEC), comisia de valori mobiliare a bursei de la New York.
Comisia acuză Goldman că nu a anunţat clienţii care au investit într-un pachet sintetic de titluri garantate cu derivate pe credite ipotecare subprime (synthetic collateralized debt obligation - CDO) că derivatele ipotecare erau alese de fondul Paulson & Co. al emblematicului hedge fund manager John Paulson, care în acelaşi timp paria pe deprecierea aceloraşi instrumente.
„Vreau o investigaţie specială privind încurcăturile dintre Goldman Sachs şi companiile din acest grup cu alte bănci, privind ce s-a întâmplat. Sunt sute de milioane de lire tranzacţionate aici şi se pare că unii au fost induşi în eroare. Vreau ca Autoritatea pentru Servicii Financiare să ancheteze imediat situaţia”, a declarat Brown.
Potrivit informaţiilor apărute în acest weekend în presa internaţională, astfel de tranzacţii au fost derulate, în anii 2006-2007, de mai multe mari bănci de pe Wall Street, printre care Merrill Lynch, Deutsche Bank, Citigroup sau JPMorgan, care ar putea astfel să fie nevoite să se apere la