Unele persoane ar putea scăpa de depunerea declaraţiilor anuale de venit dacă optează, de anul acesta, pentru impozitarea finală la sursă. Omodificare introdusă în Codul fiscal, din 2010, ar putea veni în sprijinul celor care preferă să fie impozitaţi final la sursă, ca să nu mai depună declaraţia anuală de venit. În prezent, peste 300 de mii de persoane realizează venituri şi din alte surse, în afara salariului, şi, prin urmare, sunt obligate să le declare, anual,
Unele persoane ar putea scăpa de depunerea declaraţiilor anuale de venit dacă optează, de anul acesta, pentru impozitarea finală la sursă.
Omodificare introdusă în Codul fiscal, din 2010, ar putea veni în sprijinul celor care preferă să fie impozitaţi final la sursă, ca să nu mai depună declaraţia anuală de venit.
În prezent, peste 300 de mii de persoane realizează venituri şi din alte surse, în afara salariului, şi, prin urmare, sunt obligate să le declare, anual, la Fisc. Este vorba despre veniturile din: activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, arendă, transferul titlurilor de valoare, vânzare/cumpărare de valută la termen, activităţi agricole. Obligaţia le revine şi celor care au realizat venituri în străinătate, dacă îndeplinesc trei ani consecutivi condiţiile de rezidenţă în România (se află în ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade care, cumulate, depăşesc 183 de zile într-un an calendaristic).
Interes zero în cazul drepturilor de autor
Posibilitatea de a opta pentru impozitul cu reţinere la sursă, respectiv de către plătitorul de venituri, este acordată, din 2010, persoanelor care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală, vânzarea bunurilor în regim de consignaţie, contracte de agent, mandat, comision, convenţii civile, expertize contabile, tehnice şi judiciare. Opţiunea aparţine beneficiarului de venit