Aproximativ 65.000 de persoane au fost afectate de anularea celor 600 de curse aeriene în zilele de sâmbătă şi duminică din cauza norului de cenuşă care traversează şi România, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Marin Anton.
“Sâmbătă au fost anulate pe toate aeroporturile din ţară 270 de curse aeriene, iar duminică alte 320. În urma acestor anulări, au fost afectate 60-65.000 de persoane”, a explicat Marin Anton.
Tot secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii declara sâmbătă că restricţiile de zbor aduc companiilor româneşti de stat pierderi de până la două milioane de euro zilnic, cele mai importante fiind înregistrate de operatorul de zbor Tarom, care are pierderi de circa 1,1 milioane euro pe zi.
În ceea ce priveşte posibilităţile de despăgubire ale călătorilor, Marin Anton a precizat că firmele de transport aerian pot invoca forţa majoră ca scuză. “Companiile nu sunt obligate să despăgubească călătorii pentru că este o situaţie specială, un caz de forţă majoră. Soluţia este relocarea pasagerilor când cursele vor fi reluate”, a menţionat Anton.
Comitetul pentru situaţii de urgenţă întrunit duminică la Guvern a decis că spaţiul aerian al României rămâne închis până luni la ora 12.
Potrivit unei estimări preliminare făcute vineri de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), companiile aeriene înregistrează pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi din cauza norului vulcanic. În afară de pierderile de venituri suferite ca urmare a anulării curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare şi cu devierea altor curse, cu asistenţa acordată fie pasagerilor rămaşi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite să staţioneze în diverse părţi ale lumii.