Conferinţa "Dreptul Afacerilor 2010 - Integrarea Dreptului comercial în Codul Civil", organizată în perioada 16-17 aprilie, de către Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, SCA Piperea & Asociaţii şi Grupul de Presă BURSA, a avut ca teme integrarea dreptului comercial în Codul Civil, noua concepţie a Fiscului român de a aplica retroactiv TVA pentru tranzacţii imobiliare şi noua lege a concordatului preventiv.
Cei 350 de participanţi au discutat despre faptul că noul Cod Civil, în ansamblu, are vocaţia de a antrena schimbări radicale atât în spaţiul academic al cursurilor, tratatelor şi monografiilor juridice, cât şi în lumea afacerilor. Cea mai profundă modificare va fi dată de noua concepţie a Codului Civil de integrare a raporturilor juridice comerciale şi de afaceri în corpul legii civile. Acest lucru înseamnă finalul dualismului drept comercial - drept civil şi începutul unei doctrine moniste, a unui drept privat unitar.
Noua lege a Concordatului, apărută în 2009, anul instalării şi acutizării crizei economice în România, va antrena maturizarea relaţiilor de afaceri, prin reclădirea încrederii între parteneri, cu consecinţa opririi valului de insolvenţe care a lovit economia anul trecut.
Fiscul român, care a tolerat multă vreme tranzacţiile imobiliare fără TVA, sub justificarea că acestea aduceau indirect multe alte venituri la buget, s-a răzgândit la finele anului trecut, declanşând controale fiscale.
În urma acestor controale, Fiscul a obligat orice persoană care, în 2004-2008, a efectuat tranzacţii cu imobile în valoare de mai mult de 35.000 de euro, să plătească retroactiv TVA. Discuţiile s-au centrat şi asupra problemei dacă această atitudine este legală sau nu şi dacă este sau nu compatibilă cu principiile CEDO.
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că spera ca noul Cod Civil să reglementeze şi tranzacţiile cu valori mob