Capitala vinului românesc s-a mutat, pentru trei zile, la Timişoara, cu ocazia Salonului Internaţional de Vinuri "VinVest 2010", manifestare expoziţională care a reunit la start 23 de producători şi distribuitori de vin din cele mai importante podgorii ale ţării, dar şi din Italia, Franţa, Germania, Moldova, Bulgaria şi Austria.
De la această a VII-a ediţie, organizatorii - Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara şi firma Vinvest SRL - au iniţiat o campanie de promovare a turismului vitivinicol românesc, în scopul sprijinirii intrării în circuitele de specialitate a cramelor româneşti şi a creării unui inedit Traseu al Vinurilor. Nici în acest an nu a lipsit Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, supravegheat îndeaproape de organizaţiile patronale ale degustătorilor de vin şi reprezentanţi ai industriei viticole româneşti.
Cele mai bune vinuri din România, medaliate cu aur, s-au dovedit a fi vinurile preparate de marii producători din Vrancea, Alba şi Timiş. „VinVest a devenit o autoritate care s-a impus în lumea vinului şi a impus faţă de participanţii la concursul naţional o creştere efectivă a calităţii, de la un an la altul. 70% dintre probele intrate în concurs au fost vinurile albe de un standard calitativ care rivalizează realmente cu vinurile din centrul Europei, germane sau austriece. Noutatea absolută e că marile vinuri trebuie căutate şi la cramele mici. Dacă în anii trecuţi ştiam că marii producători erau cei care se încununau de lauri şi luau toate medaliile, încet-încet au apărut producători mici, cu vinuri absolut excelente", a declarat prof.univ.dr. Viorel Stoian, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti şi membru de onoare al Asociaţiei Degustătorilor de Vinuri, cu aluzie la vinurile albe seci de la Ciumbrud, Alba, sau la alte mici podgorii. @