Nu cred că există vreun autor Voxpublica (vezi Ioan T. Morar, Dragoş Stanca, Paul Vîrvea etc.) adăpostit de comentariile deplasate, eufemistic scriind, ale forumiştilor. A existat chiar şi o încercare de armistiţiu între autori şi comentatori, cu identităţile pe faţă, dar tupeul anonim s-a volatilizat undeva în profunzimea online-ului.
Andrei Pleşu a avut şi el curiozitatea să coboare privirea mai jos de punctul cu care îşi încheie tabletele şi, după diatribele cu care îi încondeiază pe forumişti în ultimul număr din Dilema veche, nu prea i-a plăcut ce a citit.
După ce îi plimbă pe citititori prin agora grecească şi prin forumul roman, Andrei Pleşu îi dă câteva sfaturi de igienă culturală forumistului contemporan.
Să-i dăm cuvântul:
“Forumul nu e o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs.
Forumul nu e un ring de box, în care intri pus pe mutilarea adversarului. El nu e, de fapt, un loc al adversităţii, chiar dacă e unul al dezbaterii, al părerilor contradictorii. Ceea ce urmăreşte forumistul nu e să brutalizeze, ci să convingă. Nu să spargă nasurile, ci să reorienteze minţile. Asta se face cu argumente, cu vervă (eventual ironică), nu însă cu injurii şi ghionturi. Şi încă ceva: în piaţa publică nu te duci dezbrăcat, sau în pijama, sau nespălat. Te duci îngrijit la vorbă şi la port, gata să contrezi, gata să îţi susţii fără concesii convingerile, dar niciodată preocupat să îţi înjoseşti propinenţii sau pe tine însuţi prin gesturi şi cuvinte de ocară. E recomandabil să ştii despre ce vorbeşti, să te exprimi corect şi limpede şi, mai ales, să fii la obiect. Să nu te laşi dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. Să combaţi idei, nu oameni, să nu-ţi iei antipatiile personale drept „principii“, nici competenţa proprie