Garanţiile din spatele împrumuturilor vechi şi-au redus valoarea. Pentru a obţine restructurarea creditelor, clienţii aflaţi în dificultate trebuie să pună gaj alte bunuri sau valori mobiliare. Mulţi clienţi ai băncilor care nu mai reuşesc să-şi ramburseze creditele cer restructurarea acestora. Băncile nu se uită numai la cât de sigure sunt veniturile viitoare ale clientului, ci încearcă să se acopere şi prin solicitarea de garanţii suplimentare. Cu atât mai
Garanţiile din spatele împrumuturilor vechi şi-au redus valoarea. Pentru a obţine restructurarea creditelor, clienţii aflaţi în dificultate trebuie să pună gaj alte bunuri sau valori mobiliare.
Mulţi clienţi ai băncilor care nu mai reuşesc să-şi ramburseze creditele cer restructurarea acestora. Băncile nu se uită numai la cât de sigure sunt veniturile viitoare ale clientului, ci încearcă să se acopere şi prin solicitarea de garanţii suplimentare. Cu atât mai mult cu cât cel puţin proprietăţile imobiliare gajate în anii de boom au acum valori de piaţă mult mai mici.
„S-au cerut garanţii suplimentare cu grămada, în general în procesul de restructurare pentru că acesta a fost practicat masiv în ultimul an şi este un lucru normal pentru că nu vrem ca băncile să se transforme în agenţii imobiliare, ceea ce ar fi o prostie“, a declarat, pentru Capital, directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză. El afirmă că băncile au fost deschise să-şi ajute clienţii mai ales în situaţia în care aceştia au făcut primul pas către restructurarea împrumutului: „s-a mai mărit perioada de creditare, s-a mai micşorat dobânda.“
Prin restructurarea creditelor, băncile dau clienţilor o gură de oxigen, în speranţa că în viitorul apropiat situaţia financiară a acestora se va redresa. Totodată, restructurarea împrumuturilor care au devenit sau sunt pe cale să devină nep