* Cristian Sima: "Cred că deficitul bugetar este mult mai mare decât cel afişat de autorităţi"
* Scenariul manipulării cifrelor, precum în Grecia, improbabil
* FMI ne-a monitorizat atent
* Exportatorii vor un curs între 4,1-4,3 lei pe un euro
* Liviu Voinea: "Nefirească nu este deprecierea de acum, ci aprecierea leului la începutul anului"
Stabilitatea cursului de schimb ar fi menţinută artificial, susţin surse din piaţă, potrivit cărora Minis-terul Finanţelor Publice ar fi raportat date cosmetizate privind deficitul bugetar. Deşi n-ar mai fi o premieră ca autorităţile unui stat să măsluias-că raportarea performanţelor economice, totuşi, situaţia este puţin probabilă, ţinând cont de exigenţele Fondului Monetar Internaţional privind ţintele macroeconomice convenite cu Guvernul Româ-niei pentru acordarea tranşelor de împrumut în cadrul acordului Stand By.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, nu a putut fi contactat pentru a infirma zvonurile.
Echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional soseşte, din nou, la Bucureşti, pe 26 aprilie.
Cristian Sima, şeful casei de brokeraj WBS România, ne-a spus că este foarte posibil ca datele publicate să fie false, declarând: "Cred că deficitul bugetar este mult mai mare decât cel afişat de autorităţi". Acesta vede cursul apreciindu-se până la un maxim de 4,2 lei/euro, după care, "cel mai probabil, BNR va interveni în piaţă".
Cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) a atins, vineri, maximul ultimelor trei luni (4,1429 lei/euro), după ce la jumătatea lunii martie coborâse până la 4,07 lei/euro. Din 21 ianuarie, BNR nu a mai afişat un curs atât de ridicat, când euro era cotat la 4,1397 lei.
Potrivit datelor publicate de autorităţi, bugetul general a trecut pe deficit în luna februarie, dupa ce în ianuarie s-a înregistrat un uşor ex