La primele ore ale dimineţii, reprezentaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare au ieşit ieri pe teren, în trei puncte din municipiu, pentru a face măsurători manuale, în vederea stabilirii calităţii aerului. Acţiunea a început la ora 06.00, moment în care, conform estimărilor, norul vulcanic cenuşiu a intrat în partea de nord-vest a teritoriului românesc.
„Pe lângă măsurătorile automate, realizate de aparatele montate pe raza municipiului Satu Mare, specialiştii din cadrul APM au ieşit pe teren, pentru a face în paralel măsurători. Rezultatele obţinute cu aceste aparate sunt mult mai precise decât cele automate“, a declarat Gabriel Preda Târnoveanu, directorul coodronator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare.
Aparatul manual este prevăzut cu o pompă de aspiraţie. Capul de aspiraţie, care conţine o hârtie de filtru ,montat la o înălţime de 1,5 metri, aspiră aerul timp de 30 de minute. „Aparatul este programat să se oprească exact după această jumătate de oră“, a declarat Ştefan Dragoş, referent de specialitate în cadrul APM Satu Mare şi unul dintre persoanele care a ieşit ieri pe teren pentru măsurători.
Etapa a două
După jumătatea de oră în care aspiratorul îşi trage aerul, se scoate filtrul de hârtie, care este introdus în laborator pentru a fi analizat.
„Înainte de a ieşi pe teren, hârtiile de filtru se cântăresc goale pe o balanţă performantă cu cinci zecimale, iar după ce se numerotează fiecare, sunt introduse în pompa de aspiraţie“, a declarat Dana Comaromi, inginer chimist din cadrul APM Satu Mare.
Filtru pe care s-a depus pulberea în suspensie în cele 30 de minute, este introdus din nou în balanţă şi cântărit, pe aceiaşi balanţă de cinci zecimale, iar diferenţa de greutate între cea plină şi cea goală se introduce în formula de calcul, ţinându-se cont de toţi parametrii. „Astfel se ca