Trecut vişiniu, inimă vişinie. Acesta este Nicolae Manea. A condus echipa din Giuleşti din teren, de pe bancă şi din lojă şi a suferit mereu la derby-urile cu eterna rivală Steaua.
Cîţi mai ştiu, la 30 de ani distanţă, că Nicolae Manea a trecut de cealaltă parte a liniei 41 de astăzi şi a îmbrăcat tricoul "roş-albastru"? La 26 de ani, înaintaşul din Giuleşti lăsa Divizia B pentru prima ligă, cupele europene şi şansa de a lupta pentru un trofeu.
TRANSFERUL
Rapidul trecea printr-un proces de întinerire, atacînd promovarea în acel sezon cu un lot cu medie de vîrstă de aproximativ 22 de ani. Pe lîngă Manea, giuleştenii se despărţiseră în vară şi de Puriţ, Şumulanschi şi Mateescu.
Sportul scria înainte de startul campionatului 1980/1981 despre transferul său la Steaua:
"Manea în atacul Stelei reprezintă realmente o modificare structurală în sînul întregii echipe. El îl readuce, într-o oarecare măsură, pe Troi în formaţia lui Constantin. Dacă legăm prezenţa ex-rapidistului şi de probabila integrare a lui Verigeanu pe partea dreaptă, ne dăm seama că Steaua se întreaptă spre un 433 inevitabil. Suporterii sînt de părere că abia acum lipseşte Dumitru, ţinînd seamă de faptul că cei doi "cai de curse" ar fi avut nevoie de un driver, dar aşa e fotbalul - nu poţi avea întotdeauna totul"
DEBUT APROAPE PERFECT
Odată cu achiziţionarea lui Nicolae Manea, Steaua trecea la un 433. Debutul său a venit încă din prima etapă, cînd a fost titular în faţa Bacăului. O evoluţie bună încununată cu o pasă de gol pentru Gheorghe, care închidea tabela la 4-0.
Au urmat însă meciuri oscilante, Steaua a pierdut 3 meciuri din 4, iar după evoluţia slabă din meciul cu Sportul Studenţesc, Manea a fost trecută pe bancă. Presa de la acea vreme îl compara cu "o aripă frîntă (Manea neintegrîndu-se în nici o clipă în jocul n