Târgul cu produse tradiţionale „Gustos de Alba“, amenajat în pavilionul expoziţional de pe Platoul Romanilor a strâns ieri şi azi în jur de 50 de expozanţi şi sute de vizitatori. Cumpărătorii au apreciat preparatele din carne şi branza de oaie. Legume, verdeţuri, pâine, plăcinte, miere, dulceaţă, halva şi vin sunt doar câteva din produsele de la târg.
Oferta primei ediţii a târgului a fost variată. De la vin la brânză, de la plăcinte la balmoş, albaiulienii au avut de unde alege. „Am luat din toate câte puţin, pâine, sărăţele, mezeluri şi nişte brânză.
Preţurile mi se par bune, sunt accesibile. E foarte bine că se promovează din ce în ce mai mult produsele noastre tradiţionale. Acestea sunt de calitatea, iar gustul şi aspectul nici nu se compară cu al celor care stau zile întregi în rafturile magazinelor“, a spus Aurelia Miron, de 44 de ani.
Balmoş cu suc de soc
Balmoşul s-a numărat printre produsele preferate de cei prezenţi la târg. De obicei, servit cu brânză, expozanţii de la Ponor au venit cu o reţetă veche de zeci de ani. Florica Ciorbea a servit balmoşul cu suc de soc.
„Este un produs tradiţional specific zonei de munte de la Ponor. Mai exact este mâncarea muntarilor, a celor care ies vara cu vitele la stână“, a spus localnica de 40 de ani. Aceasta a precizat că balmoşul se face din smântână, fâină de mâlai şi sare şi se fierbe la o temperatură potrivită, până iese untul. „Se serveşte cu suc de soc. E un suc preparat în casă din flori de soc, lămâie şi zahăr, fără să fie fiert. Bunicii noştri găteau balmoşul chiar în ceaunul în care e preparat şi acum“, a mai spus Florica Ciorbea. A moştenit ceaunul de aramă de la bunica sa şi de cel puţin 50 de ani este folosit pentru prepararea balmoşului.
„Nu am mai mâncat niciodată această combinaţie. E foarte bun şi săţios“, a spus Ioana Creţu, de 2