Pentru companii, orice zi de amânare în efectuarea unei plăţi este importantă. Decontarea plăţilor prin bănci poate fi făcută acum mai rapid, permiţând firmelor care tranzacţionează sume mari să facă economii semnificative. Dacă un client face o plată în valută cu fonduri obţinute printr-o linie de credit, dobânda pe care o va plăti acesta va fi mai mică. Dacă clientul efectuează plata din capitalul propriu, faptul că suma rămâne mai mult timp în cont îi va aduce
Pentru companii, orice zi de amânare în efectuarea unei plăţi este importantă. Decontarea plăţilor prin bănci poate fi făcută acum mai rapid, permiţând firmelor care tranzacţionează sume mari să facă economii semnificative.
Dacă un client face o plată în valută cu fonduri obţinute printr-o linie de credit, dobânda pe care o va plăti acesta va fi mai mică. Dacă clientul efectuează plata din capitalul propriu, faptul că suma rămâne mai mult timp în cont îi va aduce un câştig sub formă de dobândă. În ambele cazuri, prin diminuarea perioadei de decontare, clientul are de câştigat.
În prezent, decontarea tranzacţiilor valutare se face în două zile lucrătoare. Printr-o directivă europeană ce va fi aplicată din 2012, băncile vor fi obligate să reducă acest termen la o singură zi lucrătoare. O singură bancă din România a aplicat măsura până acum, înainte de termenul obligatoriu. Astfel, începând cu luna aprilie, RBS România le oferă clienţilor săi persoane juridice posibilitatea de a efectua plăţi în valută în condiţii noi: în loc ca aceste plăţi să se deconteze în două zile lucrătoare, se vor deconta într-o singură zi lucrătoare.
Pentru clienţi, avantajul este că pot iniţia plăţile cu o zi mai târziu, respectându-şi în acelaşi timp termenii de plată agreaţi cu partenerii comerciali. Condiţiile procesării plăţilor rămân neschimbate, atât costurile aferente acestora, cât şi orele limită (e