Cred ca Thomas Mann, intr-unul din romanele sale, are vorba asta: atunci cand barca se inclina intr-o parte e bine sa te asezi in partea opusa ca sa echilibrezi situatia…si acelasi lucru e bine sa il faci si in viata: cand toti tind sa sara intr-o parte, imi place sa ma asez de cealalta parte, de dragul echilibrului.
Sa consider aceasta morala una dintre cele mai sanatoase atitudini ce poate fi adoptata intr-o lume in care tendinta de a aluneca intr-o extrema sau alta a devenit un fel de sport general practicat in masa cu succes in aproape fiecare domeniu social, politic sau economic. De dragul echilibrului sa ne situam de fiecare data de cealalta parte, in opozitie, sa luam partea celor slabi, celor fara sanse, celor care sunt blamati, condamnati, infierati, injurati si exclusi.
Nu va faceti iluzii – atitudinea asta va atrage de cele mai multe ori injuraturi, damnari, va fi stigmatizata, iar autorul va fi numit, pe scurt, un fel de Gica Contra de un gust indoielnic si, in cel mai bun caz, fara nicio calitate decat cea de a fi consecvent unei idei fixe si subtiri. E adevarat, se poate ca morala cu barca sa nu aiba alt orizont, insa, cel putin, este o destin onest.
Dincolo de aceasta introducere, alambicata si de sine statatoare deja, aveam de gand sa va reamintesc un alt fel de a te mantui. E vorba despre ceea ce in filosofia indiana se numeste samsara. In traducere libera inseamna a te lansa in viata, a accepta viata asa cum este ea.
Sensul termenului samsara este definit, in tantrism, de unde si privine, drept una dintre cele mai bune mijloace pentru obtinerea “eliberarii”, ramanand totusi ancorat in “meandrele” concretului. Nu este calea ortodoxa a filosofiei Yoga, insa ea ofera o alternativa pentru mantuire si eliberarea definitiva in Nirvana. Samsara nu indeamna la abandonarea actiunii, la retragerea in sine pentru a anihila karma, ci di