Schimburile de apartamente sunt singurele care mai ţin în viaţă piaţa blocată de criza acută de lichidităţi. Pe o piaţă fără perspective pe termen scurt, hunedorenii preferă economiile la bănci în detrimentul investiţiilor în apartamente.
Piaţa imobiliară hunedoreană continuă să stagneze, cele mai multe tranzacţii efectuate fiind închirierea de apartamente şi mai nou, trocul imobiliar. Criza de lichidităţi a făcut ca schimbul de apartamente să fie „motorul” care reuşeşte să pună în mişcare această piaţă.
„Aşa cum era de aşteptat, vânzările respectiv achiziţiile de apartamente au intrat într-o nouă etapă. Mai bine de 70 la sută dintre clienţii noştri acceptă trocul imobiliar, cedând apartamente la schimb, plus diferenţa. Din punctul nostru de vedere este o operaţiune dificilă, ţinând cont de faptul că fiecare client doreşte să-şi schimbe apartamentul cu unul cât mai bun şi mai ales să obţină o diferenţă cât mai mare de bani”, a declarat Mircea Groza, manager de agenţie imobiliară.
Scăderi mici de preţuri
Cererea este din ce în ce mai redusă, dar proprietarii de apartamente nu au scăzut preţurile cu un procent considerabil. „În condiţiile crizei financiare, o scădere a preţurilor cu 10-15 la sută nu atrage pe nimeni. Mai ales că majoritatea vânzătorilor afişează preţuri în euro, monedă care a crescut de la 3, 5 lei în urmă cu doi ani la 4, 2 lei în 2010. Asta înseamnă că, raportat la lei, preţurile sunt de fapt aceleaşi ca în 2008”, susţine Ioan Florea, agent imobiliar. În opinia acestuia, anul 2010 nu va aduce schimbări majore pe piaţa imobiliară hunedoreană, principalul motiv fiind zvonurile conform cărora economia se va redresa. Potrivit specialiştilor din domeniu, Deva va rămâne cea mai scumpă piaţă imobiliară din judeţ, cu preţuri medii la apartamente cuprinse între 20.000 şi 50.000 de euro.
Un an sub semnul executăril