Senatul dezbate azi legea pensiilor, cea mai importantă modificare impusă de Opoziţie în comisie fiind majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.
Guvernul nu este de acord şi invocă nesustenabilitatea financiară. Ideea a părut însă bună în ochii preşedintelui Băsescu acum o lună, când era promovată de fostul ministru Marian Sârbu, din dorinţa de a legitima noul partid al independenţilor care clama socialul ca "esenţă" a acţiunii lui politice.
Proiectul legii pensiilor va intra azi în dezbatere în Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Pe lângă prevederile elaborate de Guvern, cea mai importantă modificare făcută în comisia de specialitate este cea privind majorarea punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul mediu brut. Amendamentul a venit după întâlniri cu pensionarii, din iniţiativa senatorului Dan Voiculescu, şi a fost semnat de parlamentarii din comisia de muncă din partea PSD+PC şi PNL, dar şi de un senator PD-L. După votul din comisie, senatorul Dan Voiculescu a subliniat nevoia de solidaritate cu pensionarii.
"Este o victorie de parcurs care trebuie confirmată şi de plenul Senatului. Acela va fi momentul în care fiecare senator, indiferent de culoarea politică, va avea şansa de a-şi demonstra solidaritatea cu pensionarii. Şansa de a face un bine concret este rară şi sper că nici un coleg senator nu o va pierde", a declarat Voiculescu. Amendamentul este însă declarat ca neavenit de ministrul Muncii, Mihail Şeitan, şi, implicit, de Executiv, pe motiv de nesustenabilitate financiară.
Prin urmare, discuţiile între Putere şi Opoziţie şi, implicit, votul în plenul Senatului azi se anunţă a fi tensionate, cu atât mai mult cu cât în această Cameră Puterea deţine majoritatea. Cum însă în comisie amendamentul a fost adoptat, el fiind inclus automat în raportul favorabil al comisiei de mu