România se află printre ţările din Uniunea Europeană unde au fost implementate cele mai puţine acţiuni pentru stimularea cererii de locuinţe, fiind înclusă alături de Letonia, Slovacia şi Irlanda în grupul statelor cu 0-1 măsuri în vigoare în aceste sector, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Deloitte. „Jucătorii de pe piaţa rezidenţială din România au anticipat de mult impactul substanţial al crizei asupra acestui segment; marile companii de
România se află printre ţările din Uniunea Europeană unde au fost implementate cele mai puţine acţiuni pentru stimularea cererii de locuinţe, fiind înclusă alături de Letonia, Slovacia şi Irlanda în grupul statelor cu 0-1 măsuri în vigoare în aceste sector, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit Deloitte.
„Jucătorii de pe piaţa rezidenţială din România au anticipat de mult impactul substanţial al crizei asupra acestui segment; marile companii de brokeraj au decis să îşi închidă departamentele specializate în piaţa rezidenţială, concentrându-şi astfel atenţia asupra segmentelor cu un potenţial mai mare“, a declarat Catherine Martin, director financial advisory, Imobiliare & Construcţii, Deloitte România.
Studiul a analizat strategiile naţionale de încurajare a pieţei rezidenţiale prin intermediul unor măsuri fiscale sau fonduri de garantare ipotecară.
"Preţurile de pe piaţa rezidenţială scad de aproape un an şi jumătate şi majoritatea specialiştilor nu se aşteaptă la o redresare cel puţin până la mijlocul anului. Există semnale din piaţă că băncile şi-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite în acest context, pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază iniţiativa Prima Casă, industria este de acord că mai mult sprijin din partea Guvernului este necesar", a adăugat Martin. @N_P