20 de alpinişti nepalezi vor escalada în această săptămână cel mai înalt vârf din lume pentru a strânge deşeuri de peste jumătate de secol. Operaţiunea de ecologizare este prima ce vizează curăţarea Zonei Morţii, situată la o altitudine de peste 8.000 de metri.
Organizatorii spun că este cea mai amplă acţiune de acest tip desfăşurată până acum. „Este pentru prima dată când urcăm la o asemenea altitudine pentru a aduna deşeuri. De aceea, misiunea este foarte dificilă", a declarat pentru agenţia Reuters Namgyal Sherpa, liderul expediţiei „Everest Extreme 2010".
Motivul: în Zona Morţii, la peste 8.000 de metri altitudine, aerul e rarefiat, iar terenul este alunecos. Astfel, chiar dacă alpinişti din întreaga lume au participat alături de nepalezi la acţiuni de ecologizare, nimeni nu a îndrăznit până acum să se „joace de-a ecologistul" în Zona Morţii.
Sherpa, care a cucerit cel mai înalt vârf din lume de şapte ori, şi echipa lui de alpinişti vor înfrunta aerul rarefiat şi temperaturile extreme de la peste 8.000 de metri, având la ei numai rucsacuri goale şi pungi speciale, pentru a aduna buteliile de oxigen abandonate,
canistrele de combustibil, corturile rupte, precum şi frânghiile şi celelalte ustensile lăsate între Şaua de Sud (7.920 de metri altitudine) şi pisc (8.850 de metri altitudine).
„Gunoiul a fost îngropat în zăpadă până acum. Din cauza încălzirii globale zăpada s-a topit, iar deşeurile au ieşit la suprafaţă", a explicat coordonatorul expediţiei, în vârstă de 30 de ani. Namgyal Sherpa a adăugat că deşeurile le creează căţărătorilor numai probleme, unele datând încă de pe vremea neozeelandezului Sir Edmund Hillary, primul om care a cucerit vârful Everest, în 1953.
Cel mai mare depozit de gunoi
De altfel, Everestul şi-a creat reputaţia de cel mai mare depozit de gunoaie din lume. Din cauza epuizării şi a atmosferei rarefi