Bancile si-au crescut in ultimul an cu 11,5% portofoliile de credite acordate in agricultura, acesta fiind singurul sector din economie care a reusit sa mai imprumute bani, in timp ce pentru restul creditarea a fost practic inghetata.
La sfarsitul lui februarie, soldul creditelor acordate in agricultura ajungea la 6,8 miliarde de lei (circa 1,7 mld. euro), arata datele BNR.
Ponderea agriculturii in total portofoliu de credite ramane insa extrem de scazuta in continuare, ajungand la circa 2,7% din imprumuturile acordate de banci, fata de 8,5% in cazul constructiilor si 18,8% in cazul industriei. Cea mai mare pondere in total credite o are sectorul serviciilor, care a atras aproape o treime din finantari.
In conditiile in care bancile par dispuse sa dea mai multi bani fermierilor si avand in vedere subfinantarea agriculturii, am putea vedea o reechilibrare a portofoliilor de credite in perioada urmatoare? Bancherii spun ca cel mai probabil nu, cel putin atat timp cat proiectele de investitii lipsesc aproape in totalitate din acest segment.
"Cred ca undeva in datele de la sfarsitul lunii martie o sa vedem ca agricultura nu va mai fi la fel de prezenta in portofoliile de credite ale bancilor. Creditarea in agricultura este sezoniera pentru ca pe acest segment se finanteaza in cea mai mare parte capitalul de lucru si nu proiecte de investitii. Exista unele varfuri ale creditarii pe acest segment la inceputul si spre sfarsitul anului in functie de campaniile agricole de primavara si de toamna", comenteaza Radu Ghetea, presedintele CEC Bank.
Proiectele de investitii sunt foarte rare in prezent si in conditiile in care bancherii au neglijat foarte mult timp agricultura si abia dupa ce fermierii au avut acces la fondurile structurale, acestia au fost dispusi sa cofinanteze proiectele executate cu bani europeni sau sa dea finantari in contu