Anul trecut in judetul Galati au functionat cu mult succes santierele arheologice de la Negrilesti si Tirighina.
Situl arheologic Negrilesti, descoperit inca din 1981, a oferit studentilor din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie Galati posibilitatea unei practici de specialitate intr-o rezervatie arheologica, cu nivele de locuire din neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, perioada prefeudala si cea medievala.
Cercetarea a fost condusa de prof. dr. Dan Teodoru, de la Institutul Arheologic din Iasi, iar din colectiv au facut parte arheologii Costel Ilie si Adrian Adamescu de la Muzeul de Istorie Galati, arheolog expert Nicu Mircea si arheolog Paul Ciobotaru, ambii de la Muzeul Mixt Tecuci, precum si lector dr. Ovidiu Cotoi, de la Universitatea ''Dunarea de Jos'' Galati.
De asemenea, specialistii Muzeului de Istorie Galati, arheolog Costel Ilie, arheolog Adrian Adamescu, restaurator Corneliu Moraru si muzeograf Marian Scripnic, au efectuat o cercetare preventiva la situl Tirighina, pe proprietatea domnului Radu Zaim, care a constat in degrevarea de sarcina arheologiuca, pentru firma COSMOTE GSM, a unei suprafete de 650 mp, situata in necropola tumulara romana. Operatorul de telefonie mobila avea nevoie de munca arheologilor pentru a putea instala o antena in zona.
Tumulul cercetat a dus la descoperirea a 12 morminte, opt de inhumatie si patru de incineratie, datate in secolele II-IV dupa Hristos. Acum, toate aceste realizari pot fi vazute in cadrul unei epozitii care va putea fi vizitata timp de o luna la Muzeul de Istorie Galati, dupa care va fi itinerata la Muzeul Mixt Tecuci.
Anul trecut in judetul Galati au functionat cu mult succes santierele arheologice de la Negrilesti si Tirighina.
Situl arheologic Negrilesti, descoperit inca din 1981, a oferit studentilor din cadrul Facultat