Cel mai vechi muzeu din ţară are nevoie de lucrări urgente de restaurare, însă fondurile lipsesc cu desăvârşire.
Subordonat în mod direct Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural, muzeul aşteaptă finanţări pentru proiecte depuse în urmă cu patru ani.
Deşi este una dintre cele mai vizibile instituţii de cultură din România pe plan internaţional, Muzeul Naţional Brukenthal se află într-o stare avansată de degradare şi riscă să se prăbuşească sau să se strice, de la o zi la alta. Directorul Adrian Sabin Luca spune că are proiecte cu toate aprobările luate, care ar mai avea nevoie doar de fonduri pentru execuţia propriu-zisă. Unele dintre acestea aşteaptă chiar şi de patru ani.
Zidul de la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger" şi construirea unui depozit centralizat în curtea Muzeului de Trofee şi Arme de Vânătoare sunt doar două dintre proiectele care aşteaptă finanţare. Cel mai prost dintre toate clădirile muzeului stă, însă, chiar Palatul Brukenthal, care se află şi cel mai în urmă cu lucrările de renovare. „«Bijuteria coroanei» e la pământ. Am rămas în urmă de tot cu renovările. Anul trecut, la sfârşitul lunii august, a picat mâna unui atlant, care susţine portalul intrării în curtea interioară. Mereu cade câte ceva. E dezastru", a completat Adrian Sabin Luca.
Pentru executarea tuturor lucrărilor, ar fi nevoie de aproximativ 15 milioane de lei, bani pe care Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu pare dispus să-i ofere. Muzeul sibian nu a mai primit bani pentru investiţii din anul 2008, iar fondurile alocate abia ajung pentru plata salariilor şi a utilităţilor.