Fondurile europene adresate sectorului de panificaţie şi morărit sunt din nou disponibile pentru ţara noastră, după ce, în 2009, nu au mai fost valabile, din cauza unor probleme de legislaţie, a declarat, ieri, Virgil Pavel, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), cu ocazia seminarului ce anunţă des-chiderea târgului SIAB International Bake Exhibition, dedicat promovării utilajelor şi a produselor de panificaţie, ce va avea loc la Verrona în perioada 22-26 mai.
Până în 2013, acest sector are la dispoziţie circa 200 de milioane de euro. Pentru 2010, a fost alocată suma de 90 de milioane de euro.
Reprezentantul ROMPAN a precizat: "Este programată o singură sesiune de depunere a dosarelor pentru accesarea banilor comunitari, în iulie 2010. Dacă proiectele depuse nu consumă aceşti bani, se va organiza o a doua sesiune, în luna noiembrie".
O altă posibilitate de finanţare pentru jucătorii din industria de morărit şi panificaţie este accesarea fondurilor europene gestionate de Ministerul Muncii, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.
Virgil Pavel a adăugat: "Totodată, există o schemă de ajutor de minimis gestionată de Agenţia pentru IMM-uri, în valoare de maximum 200.000 de euro. Acesti bani sunt ajutor de stat, nu presupun niciun fel de contribuţie din partea beneficiarilor".
* Un român consumă, anual, 108-110 kg de pâine
Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, în ţara noastră, este de 108-110 kilograme, în timp ce consumul mediu european este de 78-80 de kg, a declarat, ieri, Mario Iaccarino, directorul Institutului Italian de Comerţ Exterior.
Potrivit lui Iaccarino, italienii consumă circa 29-48 de kilograme de pâine, anual. "Aceaste cifre ne atrag atenţia asupra importanţei aces-tui sector în economia României", a subliniat d