Bolivienii au lansat o noua bautura, cu care spera sa cucereasca piete "tot mai respectabile": Coca-Colla. Compusa din frunzele arbustului din care se obtine cocaina, aceasta bautura gazoasa spera sa concureze cu gigantul american cu nume similar. Si este doar inceputul, spune presedintele bolivian, Evo Morales, care sustine noul produs. Pe acelasi model, el vrea sa produca in viitor prajituri, bomboane, lichior, ceai si siropuri bazate, toate bazate pe extract de coca, transmite publicatia franceza L'Express.
Presedintele Boliviei, care a fost liderul sindical al cultivatorilor de coca, spera sa puna astfel capat traficului de stupefiante. Metoda irita insa Statele Unite ale Americii. Primul concurent "latino" al produsului american a fost realizat in 2005, in Columbia. Se numea Coca Sek, era compus tot din extract de coca si a fost interzis la vanzare la un an dupa ce a fost lansat.
In urma cu un an, Organizatia Natiunilor Unite a lansat o serie de discutii care au avut ca scop legalizarea consumului de cocaina, la cererea directa a Boliviei. Intr-un mesaj adresat Consiliului economic si social al ONU (ECOSOC), presedintele bolivian Evo Morales a subliniat ca producerea si consumul de coca este “o practica socio-culturala, rituala si milenara a populatiilor indigene”.
Acest obicei este inca practicat „de milioane de oameni in Bolivia, Peru, in nordul Argentinei, in Chile si in Columbia”. Potrivit presedintelui bolivian, consumul de frunze de coca nu este nociv pentru sanatate si nici nu provoaca „probleme sau dependenta”. Ba, dimpotriva, „ajuta la combaterea senzatiei de foame, da energie (...) si ajuta metabolismul”. Bolivienii au lansat o noua bautura, cu care spera sa cucereasca piete "tot mai respectabile": Coca-Colla. Compusa din frunzele arbustului din care se obtine cocaina, aceasta bautura gazoasa spera sa con