Eruptia vulcanului Hekla, situat in aproprierea lui Eyjafjallajokull - cel a carui eruptie a paralizat traficul aerian in intreaga Europa timp de aproape o saptamana, s-a dovedit a fi doar o alarma falsa.
Desi initial au aparut informatii ca Hekla a erupt, existand si imagini pe Internet in timp real, se pare ca acestea infatisau tot activitatea vulcanului Eyjafjallajokull, relateaza Towleroad.com.
Hekla este un vulcan cu altitudinea de 1.488 de metri, situat in Islanda de Sud. El face parte dintr-o crapatura de natura vulcanica cu o lungime de 40 de kilometri si cu o vechime de 6.600 de ani.
Europa, paralizata de un nor de cenusa vulcanica
Prima atestare istorica a eruptiei lui Hekla dateaza din anul 1.104. Au urmat alte 20 de euruptii, cele mai notabile fiind cele din 1947, 1970, 1980/81, si 1991.
Dupa datele geologice, a avut loc o eruptie masiva cu un volum de lava de 15 km3 dupa ultima perioada de glaciatiune.
Norii de cenusa de la ultimele eruptii vulcanice au ajuns pana la Helsinki, iar urme de cenusa au fost gasite chiar si in Germania.
Ultima eruptie a vulcanului islandez a durat doi ani, cu intermitente
Vulcanul Eyjafjallajokull, aflat pe ghetarul cu acelasi nume, a erupt prima oara la inceputul lunii aprilie, dupa o pauza de 200 de ani. Prima eruptie nu a creat panica, devenind chiar un adevarat obiectiv turistic.
La inceputul saptamanii trecute, insa, Eyjafjallajokull a erupt din nou, de data aceasta mult mai violet. Un nor urias de cenusa vulcanica a acoperit cerul si a fost plimbat apoi de curentii de aer, paralizand traficul aerian in intreaga Europa.
Eruptiile vulcanice pot schimba clima: 1816, "anul fara vara"
Norul de cenusa a acoperit si cerul Romaniei, parasind spatiul nostru aerian abia luni dimineata.