Principalele canale de ştiri au profitat de problemele create de norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda pentru a-şi face audienţă speriindu-şi telespectatorii, susţin specialiştii. Sursa: REUTERS
Profitând de faptul că reprezentanţii guvernului au decis să menţină închis traficul aerian pe întreg teritoriul României şi astăzi, cel puţin până la ora 12.00, televiziunile de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3, au continuat să se întreacă în a transmite mesaje alarmiste despre „norul negru” de cenuşă degajat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull.
Aşa susţin specialiştii în comunicare contactaţi de EVZ, potrivit cărora posturile de ştiri au comentat evenimentul cu referiri la „sfârşitul lumii”, dramatizând situaţia şi ducând discuţia către autorităţile care nu-şi fac datoria faţă de cetăţenii „loviţi” de nor.
Audienţă cu o sperietură
Tiparul emisiunilor pe această temă a fost, în mare parte, acelaşi: invitaţii din platou Adrian Streinu-Cercel (secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) şi Constantin Bălăceanu-Stolnici (medic neurolog) au încercat să păstreze tonul paşnic, explicând că norul nu reprezintă niciun pericol.
„Suntem la primul nivel de alertă. Populaţia poate fi afectată doar dacă particulele de cenuşă ajung în aerul respirabil. Din fericire, norul de cenuşă se află la o altitudine foarte mare”, a declarat Streinu-Cercel pentru Realitatea TV. Pe tot parcursul emisiunii, pe ecran a fost afişată însă întrebarea: „Consideraţi că au torităţile au procedat corect?”.
„Una dintre cele mai simple şi mai eficiente metode de a obţine audienţă e să sperii publicul cu ceva. Modul cum Realitatea TV şi Antena 3 se folosesc de norul de cenuşă spune ceva despre adevărata natură a aşa-numitei prese quality din România. Se întâmplă să fi avut pe cineva în avion zilele trecute şi mi-a fo