Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge, care vor intra în funcţiune începând cu luna iunie sub coordonarea Institutului Naţional de Hematologie şi în colaborare cu Societatea Română de Crucea Roşie.
Autocarele au fost cumpărate anul trecut şi sunt destinate donării de sânge din zonele urbane şi rurale, astfel încât cei care doresc să doneze sânge să evite deplasarea dificilă şi consumatoare de timp la centrele fixe.
Prezent la inaugurarea celor cinci centre mobile, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a exprimat speranţa că noua achiziţie îi va încuraja pe oameni să doneze voluntar sânge.
Centrele mobile au o sală de aşteptare unde se completează formulare înaintea consultaţiei medicale, un laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, aparaturi pentru analize, compartimente pentru recoltare şi un compartiment unde stau cei după donează şi primesc un ceai.
Deplasarea maşinilor se va face după un program stabilit de către Ministerul Sănătăţii.Deplasarea maşinilor se va face după un program stabilit de către Ministerul Sănătăţii. Autocarele se vor putea deplasa la instituţii, firme dar şi în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la voluntari, aşa cum se întâmplă şi în ţările europene.
În centrele mobile vor lucra voluntari ai Crucii Roşii, iar parteneriatul cu Societatea Română de Cruce Roşie este necesară pentru că această instituţie are experienţă în domeniul recoltării de sânge similar cu organizaţiile din Germania şi Franţa.
Materialele necesare donării de sânge sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar costurile de operare ale autocarelor de către Crucea Roşie se face în baza unui protocol.
Costul unui autocar include dotarea şi amenajarea interioară şi a fost de aproximativ 900.000 de lei.