Aproape 7.000 de elevi clujeni susţin proba de competenţă pe calculator, în cadrul examenului de Bacalaureat. Proba a început la ora 13.00, şi a ţinut 90 de minute, timp în care elevii au trebuit să dovedească că au cunoştinţe de operare PC. La sfârşit, concurenţii sunt notaţi cu calificative.
Un număr de 6.822 de elevi de clasa a XII-a susţin, în aceste zile, proba de competenţă digitală, necesară pentru a promova examentul de Bacalaureat.
Tinerii au intrat în laboratoarele de Informatică la 12.30, cu o jumătate de oră înainte de susţinerea probei. Aceştia au fost chemaţi să se aşeze la calculatoare în ordine alfabetică.
În judeţul Cluj, examenul se susţine în cele 60 de centre de evaluare, unde elevii au fost programaţi pentru mai multe zile, deoarece capacitatea laboratoarelor de Informatică nu permite susţinerea într-o singura zi a probei. „Elevii sunt programaţi în funcţie de capacităţile laboratoarelor”, a declarat Horia Corcheş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj. Examinările se pot face timp de nouă zile, începând de astăzi.
Fără emoţii
Înainte de începerea probei, elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ erau relaxaţi şi fără emoţii. Au început să râdă când au fost întrebaţi din ce s-au pregătit. „Din ce să ne pregătim să lucrăm în Word? O facem în fiecare zi”, a spus Camelia, una dintre elevele de clasa a XII-a. Ei trebuie să arate că deţin noţiuni privind sistemul de bază al informaticii şi că ştiu să utilizeze un computer, să lucreze cu fişiere şi să folosească reţeaua de internet, chair dacă cei de la profilurile umane nu au studiat Informatica. „Am avut cursuri de Tehnologie Informatică şi un opţional de Design de Interfaţă”, spune Alex Cosma, elev la secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga“.
La sfârşit, elevii primesc calificative, nu note. „P