In 1987, in Star Trek aparea PADD-ul (Personal Access Display Device). Steve Jobs, care avea atunci 32 de ani, a vazut probabil acel episod: 22 de ani mai tarziu, adauga un “i” in fata, taia un “d” din final si lansa iPad - un device de care vorbeste toata lumea.
Primit initial cu multe rezerve, dupa o analiza mai atenta, randul scepticilor incepe sa fie depasit sensibil de al entuziastilor care vad inceputul sfarsitului erei PC-ului, asa cum il stim astazi.
Din noianul de analize, opinii si controverse legate de iPad si, mai ales, de consecintele lansarii acestuia, dar si ale clonelor sale (unele, poate, mai reusite?), mi-a atras atentia un cover story din revista WIRED: “How the Tablet will Change the World”.
Va recomand, evident, varianta integrala in limba engleza, dar am selectat si tradus un fragment care mi se pare relevant:
<< Chiar dacă iPad arata ca un iPhone construit pentru uriasii locuitori ai planetei Pandora, consecinta aparitiei sale va fi micsorarea laptop-urilor si a smartphone-urilor de azi.
Da, iPad-ul este construit pentru lectura, jocuri si pentru consumul de media. Dar reprezinta, de asemenea, si o regandire totala a modului modul in care folosim computerele, azi.
Nu mai avem fisiere si foldere, tastaturi fizice si mouse-uri. In schimb, iPad capteaza atentia, are o super-conectivitate si raspunsuri multitouch in timp record.
Are aplicatii originale, descarcabile de pe o singura sursa, care simplifica achizitia, si e sigur. In plus, prin cipul A4, viata bateriei se prelungeste cu pana la 10 ore.
Nimic nou sub soare? WIRED aseaza iPad-ul in evolutia logica a unui concept "inventat" cu mii de ani in urma...
iPad este prima intruchipare a unei categorii cu totul noi, una care, spera Steve Jobs, va scrie necrologul paradigmei calculatorului, asa cum il stim azi, chiar daca e