Coloana de cenuşă şi fum de la erupţia vulcanului Eyjafjallajokull s-a diminuat, a anunţat astăzi un geofizician islandez citat de AFP. Sursa: REUTERS
"Volumul de cenuşă aruncată a scăzut mult, iar coloana de fum nu depăşeşte 3.000 de metri", a declarat Bryndis Brandsdottir, seismolog la Departamentul de geofizică al Universităţii din Islanda.
Între timp, miniştrii transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene participă la o video conferinţă de urgenţă legată de criza din traficul aerian cauzată de norul de cenuşă de la vulcanul din Islanda, relatează BBC. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Problemele create de erupţia vulcanului
"Nu putem aştepta până când norul de cenuşă dispare", a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas. Oficialul a mai spus că se caută o soluţie care să nu pună în pericol siguranţa pasagerilor.
S-a propus ca cei blocaţi în Statele Unite sau Asia să vină cu avionul până în Spania, iar de acolo să-şi continue călătoria cu trenurile sau pe cale maritimă.
Milioane de pasageri afectaţi, zeci de mii de zboruri anulate
Ciza a intrat în cea de-a cincea zi. În toată această perioadă 63.000 de curse au fost anulate. Şi nu sunt veşti clare că traficul ar putea reveni curând la normal.
Până acum este 6,8 milioane de pasageri au fost afectaţi de haosul din aeroporturile europene.
Companiile aeriene şi aeroporturile au pierderi de 200 de milioane zilnic. Aşa că numeroase companii aeriene au început să facă presiuni asupra autorităţilor să deschidă spaţiul aerian.
Ei au criticat absenţa unor calcule legate de concentraţia de cenuşă în atmosferă, notează AFP.
Spaţiul aerian rămâne închis sau parţial închis în peste 20 de ţări. Situaţia însă se modifică de la o oră la alta.
Au spaţiul aerian închis:
Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania,