Un dulce cu o aroma inconfundabila, martipanul este unul dintre primele produse de cofetarie, care a ramas neschimbat pana in ziua de azi. Inventat de egipteni, care il considerau hrana zeilor, perfectionat de persi si adus in Europa, prin Roma antica, martipanul este preparat din pudra de migdale, zahar, albus de ou si arome. In vechime se folosea mai ales apa de trandafiri, dar si fistic si sirop de stanjenei atat pentru aroma, cat si pentru culoare.
Martipanul, aproape identic cu cel din ziua de azi, a fost facut de vechii persi (pe teritoriul Iranului de astazi), acum 3.000 de ani. Baza retetei a fost luata de la egipteni, care preparau un fel de martipan lichid, din pudra de migdale si miere. La acel moment combinatia era unul din putinele dulciuri cunoscute, altul decat mierea si pasta de sfecla, astfel ca era foarte apreciat, motiv pentru care egiptenii l-au folosit ca moneda de schimb. Pe calea Nilului, martipanul egiptean a ajuns la persi si de aici, in Imperiul Roman.
In timpul Renasterii, in Franta, maestrii cofetari au folosit capacitatea martipanului de a fi modelat in figurine numite "massepains". Conchistadorii au dus reteta in America, iar in perioada elisabetana, elita de la curte se delecta cu ceea ce ei numeau "Saint Mark's Pain". Primul martipan apropiat de reteta de astazi a fost creat, se pare, in Spania, la Toledo, dar cofetariile din orasele germane Lubeck si Konigsberg au fost cele care l-au ridicat la rang de arta.
Cofetarii germani sunt, si in zilele noastre, recunoscutii ca cei mai priceputi maestrii in prepararea martipanului.
Purcelusi roz si torturi de nunta
In prezent este raspandit in toata lumea, iar torturile de nunta nu mai pot fi imaginate fara decorul dantelat de martipan. Elvetienii fac din martipan purcelusi roz, aducatori de noroc, iar germanii nu isi pot imagina Craci