Numai una dintre bancile mari de retail din top zece a primit solicitari de la Fisc pentru blocarea a 23.000 de conturi in primele trei luni, dupa ce anul trecut Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) poprise conturile a peste 100.000 de clienti ai bancii.
Fiscul si-a intensificat actiunile de executare silita a contribuabililor cu restante la plata taxelor si impozitelor, pe fondul scaderii incasarilor la bugetul de stat, si a pus poprire pe zeci de mii de conturi bancare doar in primele trei luni din 2010, potrivit estimarilor ZF efectuate pe baza datelor primite de la banci.
"Popririle primite de la ANAF sunt, ca numar, cam 85% din totalul popririlor. Pe un cont pot fi mai multe popriri si se poate solicita, de asemenea, blocarea conturilor mai multor clienti", au explicat reprezentantii institutiei de credit. Majoritatea bancilor nu vor sa faca insa public numarul cererilor de popriri de conturi primite de la ANAF, invocand secretul bancar.
Reprezentantii Fiscului confirma ca masurile de executare silita a contribuabililor, inclusiv prin poprirea conturilor bancare, s-au intensificat in ultima perioada.
"A crescut numarul executarilor silite si pentru ca exista tot mai multi contribuabili care apeleaza la creditul fiscal in conditiile in care obtin mai greu imprumuturi de la banci. In acest context luam toate masurile asiguratorii pentru recuperarea debitelor", a declarat Ion Busuioc, directorul general al Directiei Generale Legislatie din ANAF.
Pentru ca firmele care au probleme cu lichiditatile au utilizat tot mai mult creditul fiscal, incasarile la buget au ramas pe un trend descedent, deficitul bugetar ajungand la 6 mld. lei (circa 1,46 mld. euro) in primele doua luni ale anului.
In acelasi timp, restrangerea consumului si scaderea numarului locurilor de munca au pus mai multa presiune asupra veniturilor la buget,