"Documentarul Kapitalism - reteta noastra secreta s-a nascut acum 5 ani. Am scris un prim sinopsis si constat, cumva cu amaraciune, ca dupa 5 ani situatia e cam aceeasi, filmul nu a iesit din actualitate", spune regizorul Alexandru Solomon, intr-un interviu HotNews.ro.
Care este povestea Kapitalismului - reteta noastra secreta? Cum s-a nascut documentarul?
S-a nascut acum 5 ani. Am scris un prim sinopsis si constat, cumva cu amaraciune, ca dupa 5 ani situatia e cam aceeasi. Filmul nu a iesit din actualitate.
Am avut de la inceput ideea asta, oarescum fantezista sa-l convoc pe Ceausescu dupa 20 de ani de la disparitia lui, ca sa verifice care e starea natiunii, ce ne-a lasat el si unde am ajuns noi. Am avut de la inceput fixul asta, ca sa spun, sa vorbesc cu oamenii cei bogati, cei mai bogati, despre capitalism si democratie in Romania, nu cu cei de la baza piramidei, si sa vad ce cred ei despre felul in care e alcatuit capitalismul romanesc in Romania si cum au ajuns ei unde sunt.
Cum am ales protagonistii
A fost un proces mai lung, la inceput am vrut sa vorbesc cu cat mai multi dintre ei, cred ca am vorbit cu 30-40 de oameni. O parte m-au refuzat direct, o parte m-au abandonat pe drum, ca sa zic asa, nu i-am mai gasit sau n-am putut sa fac un program cu ei. La o ultima sectiune am renuntat eu pentru ca erau prea multi, nu puteau fi mai mult de 6-7 intr-un film de o ora si ceva, te pierzi intre presonaje.
Nume mari care m-au refuzat
Lista e foarte lunga, am si publicat la un moment dat o lista neagra, dar oamenii n-aveau nicio obligatie sa participe la filmul asta, nu-i condamn neaparat. Dintre cei mai sonori, cei care m-au refuzat franc au fost Popoviciu, Tender, Vantu. Si sunt mai multi de atata.
Ca motiv, de obicei vorbeau de discretie. Pe teme de discretie m-a refuzat