„Adevărul“ continuă campania „Afară cu manualele proaste“ şi arată greşelile de formă şi fond din cărţile pentru elevii care studiază în anii de liceu. Liceenii au manuale gratuite numai în primii doi ani, apoi le cumpără pe cele recomandate de profesori. Cărţile sunt sufocate de materie pe care elevii n-o înţeleg.
La liceu, elevii învaţă în primii doi ani după un set de manuale achiziţionate de Ministerul Educaţiei, pe care le primesc gratuit. În anii terminali elevii folosesc alte manuale, pe care le cumpără la recomandarea dascălului. Însă aici apar probleme pentru că, din cauză de preţ, în cele mai multe cazuri, profesorul nu recomandă cel mai bun manual.
Citiţi şi:
Manuale cu lecţii din vremea bunicii
Vocea părinţilor:Texte clasice şi actuale în manualele de literatură
O problemă la liceu este legată de conţinutul programei şcolare, pentru că sunt noţiuni care se regăsesc în manualele de clasa a XII-a, dar care sunt necesare la clasele a X-a sau a XI-a.
Învăţare mecanică
Unii dintre elevii de clasa a XI-a spun că nu folosesc manualul de fizică pentru că îi forţează să gândească mecanic.
„Manualul prezintă informaţii care nu sunt esenţiale. De fapt, are prea puţine informaţii şi suntem nevoiţi să apelăm la surse alternative. Problemele sunt prezentate foarte simplu şi pot fi rezolvate cu nişte formule pe care le ştim pe dinafară. În acest mod, noi învăţăm să gândim mecanic, nu contribuim cu nimic la rezolvarea de exerciţii", a spus Irina Palaghia de la Colegiul Naţional Sf. Sava din Capitală.
Părinţii reclamă şi ei faptul că manualele de fizică sunt prezentate într-o ordine nefirească.
Franceza cu „o" în loc de „e"
Manualul de Limba franceză pentru clasa a IX-a, de la Editura Corint, conceput de Doina Groza, Gina Belabed, Claudia Dobre şi Diana Ionescu, are greşeli de