Asociaţia Română a Băncilor nu agreează mediatorii din cadrul UMB, întrucât aceştia sunt mediatori independenţi, susţine Tudor Tatu, preşedintele "Uniunii Mediatorilor Bancari". În cadrul unui interviu, preşedintele UMB ne-a prezentat opiniile sale legate de situaţia actuală a activităţii UMB, precum şi unele schimbări în domeniul legislativ în acest domeniu.
* Interviu cu Tudor Tatu, preşedintele "Uniunii Mediatorilor Bancari"
Reporter: Ce criterii trebuie să îndeplinească un candidat pentru un post de mediator bancar?
Tudor Tatu: Mediatorul, ca şi avocatul sau judecătorul, trebuie să fie un bun cunoscător al tuturor noutăţilor din domeniul său. Este foarte necesară specializarea mediatorilor pe domenii. Această specializare, ca şi a avocaţilor, fiind profesii liberale, nu vine din lege sau regulamente, ci vine din conştiinţă, aptitudini, cunoştinţe, abilităţi, precum şi din pregătirea continuă. În medierea conflictelor bancare, un economist, un jurist, sau un specialist în domeniul finanţelor şi a băncilor ştiu cel mai bine ce au de făcut, cunosc termenii, de unde începe şi unde se termină conflictul şi ce se poate face. Ţin foarte mult ca membrii Uniunii Mediatorilor Bancari să fie de profesie jurişti, economişti, experţi contabili sau foşti lucrători bancari.
Reporter: Cu cine cooperaţi pentru iniţierea cursurilor de mediere bancară?
Tudor Tatu: Am luat legătura cu Academia de Studii Economice (ASE) pentru constituirea unui curs financiar bancar, însă se mai întârzie puţin, probabil până la jumătatea verii, întrucât este necesară întreprinderea unor activităţi, ce ţin de cerinţele legislaţiei pregătirii şi perfecţionării adulţilor, activităţi esenţiale pentru autorizarea cursului de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA). Majoritatea membrilor noştri au urmat, individual, unele cursuri în domeniu,